Emeklilik yaşlarında son dakika açıklaması! Artık 8 yıl daha erken emekli olma fırsatı… - Finans Trend - Finans Gündemi - Bitcoin ve Kripto Paralar - Canlı Borsa
  • YARIM ALTIN
    7.867,00
    % -1,80
  • AMERIKAN DOLARI
    32,4071
    % -0,09
  • € EURO
    34,6247
    % -0,54
  • £ POUND
    40,5650
    % -0,67
  • ¥ YUAN
    4,4763
    % -0,07
  • РУБ RUBLE
    0,3482
    % 0,12
  • /TL
    %
  • BIST 100
    10.045,74
    % -0,37

Emeklilik yaşlarında son dakika açıklaması! Artık 8 yıl daha erken emekli olma fırsatı…

Emeklilik yaşlarında son dakika açıklaması! Artık 8 yıl daha erken emekli olma fırsatı…

Emekli olmak için çalışma hayatına devam eden vatandaşlar için çarpıcı açıklamalar gelmeye devam ederken bir yandan oldukça önemli olması bir yandan da güvence niteliğinde olması emeklilik konularının insan hayatında çok farklı bir yere sahip olmasına neden oluyor. Fakat daha erken emekli olmak isteyen vatandaşlar için bazı farklı yöntemlerin yer alması herkesin yüzünü güldüren bir durum olmasına neden oluyor. 2000 yılı ile beraber 2008 yıllarında çıkarılmış olan yasalar ile beraber vatandaşların geriye dönük olarak borçlanma yapmaları gibi durumlar ortadan kaldırılmıştı. Fakat Yargıtay tarafından alınan kararlar ile beraber bu haklar yeniden alınabilecek.

Çalışma hayatına devam eden vatandaşların emekli olmak için hesap yaparlarken tüm hizmetleri hesaba katmaları gerekiyor. 2000 ila 2008 yılları arasında çıkan yasalar ile beraber çalışma hayatına devam eden kişilerin geriye dönük olarak borçlanma yapma fırsatları ortadan kaldırılmıştı. Fakat Yargıtay tarafından alınan kararlar ile beraber bu haklar tam 8 yıl geriye dönük olarak yeniden alınabilecek.

SGK tarafından 96 ay erken emekli olma açıklaması…

SGK kurumları tarafından vatandaşlar için müjdeli haberler gelmeye devam ediyor. Prim gün ödeme ve sigortalı bir şekilde çalışma hayatına devam eden süre şartlarını yerine getirseler bile bazı vatandaşlar yaş şartlarını yerine getiremedikleri için bir süre beklemeleri gerekiyor. SGK tarafından gelen haberler ile beraber vatandaşlar artık tam 8 yıl daha erken emekli olma fırsatları elde ediyor.

Bağkur tarafından 8 yıl daha erken emekli olma müjdesi…

Kendi nam ve hesaplarına bağlı bir şekilde 4B sigortalı olma statüsü ile emekli olmak isteyen vatandaşların ilk olarak  ticarete başladıkları tarih ön plana alınacak. Bu süreç içerisinde 4 Ekim 2000 tarihi ile daha öncesinde ticaret hayatına giren kişilerin erken emekli olmak için kolları sıvadıkları biliyor. Gelen son güncellemeler ile beraber 4 Ekim 2000 yılından daha önce 4B sigortalılık tescili yer alan vatandaşlar 20 Nisan 1982 tarihine kadar tescillerini geriye alabilecekler. Tescilleri daha önceki zamanlara alınabilmesi adına sigortalı olma durumlarının aktif hale getirildiği dönem itibari ile vergi kayıtları ve şirket ortaklarının bulunma şartları aranıyor. Vergi kayıtları ya da şirket ortaklıkları bulunmayan bir yandan bunların yerine oda kaydı olanların sigortalarını da 22 Mart 1985 tarihine kadar çekmek mümkün olacak.

Erken emekli olma haklarının geçerli olduğu süreç ise 4 Ekim 2000 ve daha öncesi olarak belirlenmesi dikkatleri çekiyor. Bunun yanı sıra bu tarihin hemen ardından yapılan tesciller ile hak sahipliği meydana gelemez.

Hizmet birleşme durumları…

Çalışma hayatına devam eden vatandaşların emeklilik hesabı yapacakları süreç içerisinde tüm hizmetleri de dahil edebilecekler. Bunların içine bir de hizmet birleşmesi ismi ile bilinen uygulama olması gerekir. Emekli olunacak kurumların belirlenmesi yapılır. Bir çalışan SSK ve Bağkur hatta emekli sandığı olarak çalışma hayatına devam edebilir. Çalışma hayatına devam ettiği sürenin tamamı her prim gün ödemesi içerisine alınır. Birleştirilmiş olan çalışmalara bir yandan da askerlik, doğum ve staj sigortası gibi borçlanmalar da eklenerek insanların daha erken emekli olma fırsatları sunulur.

Kadınlar için doğum borçlanması sayesinde ortalama olarak 6 yıl erken emekli olma fırsatı sunulurken erkeklere askerlik sürecine göre ortalama olarak 1 ila 2 yıl daha erken emekli olma fırsatları verilebiliyor. Yapılan borçlanmalar ile beraber ne kadar erken emekli olunabilecek olduğu dikkatleri çekiyor.