Geçen haftanın başlangıcında 8,48’e kadar çıktıktan sonra 8,15’e kadar çekilen dolar/TL haftanın son günü güçlü bir yükselişle kapanışı 8,2750’den yapmıştı. Epeyce ağır bir gündeme sahip olan bu haftanın açılışında ise dolar/TL’de yatay seyir hakim. Dolar/TL 8,27-8,28 bandında hareket ederken sakin seyrini koruyan euro/TL’de süreçler 9,97’lerden gerçekleşiyor.
Memleketler arası Finans Enstitüsü (IIF) baş ekonomisti Robin Brooks, ABD Doları karşısında Türk Lirası için adil bedel kestirimini, Mart ayından bu yana ortamda yaşanan kötüleşmeden kaynaklı olarak 7,50’den 9,50’ye yükselttiklerini bildirdi.
Gözler enflasyon sayılarında
Merkez Bankası faiz kararının izleneceği yeni haftanın birinci gününde enflasyon ve dış ticaret bilgileri takip edilecek. Yurt dışı piyasalarda data akışı kimi ülkelerdeki tatiller nedeniyle sakin geçecek.
Piyasalarda nisan ayı enflasyonunda aylık artış varsayımı yüzde 1,80 civarında ağırlaşıyor. Enflasyon Mart ayında aylık yüzde 1,08, yıllık yüzde 16,19 artış göstermişti.
GÜNÜN AJANDASI
Yurt içinde haftaya kıymetli bir bilgiyle başlanacak. Türkiye İstatistik Kurumu(TÜİK) Nisan ayına ait tüketici ve yurt içi üretici fiyatlarını açıklayacak (10.00).
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Ticaret Bakanı Mehmet Muş’un iştirakleriyle “Nisan Ayı İhracat Sayıları Basın Açıklaması”nı yapacak (11.30).
Yurt dışı piyasalarda imalat bölümü satın alma yöneticileri endeksi (PMI) dataları öne çıkıyor. Gün uzunluğu 25 ülkeden PMI bilgileri gelecek. ABD’de inşaat harcamaları, ISM imalat kesimi PMI (17.00) dataları bulunuyor.