Çip taleplerini yerine getirebilmek için gelecek 10 yıllık süreç içerisinde 3 trilyon dolarlık yatırım… - Finans Trend - Finans Gündemi - Bitcoin ve Kripto Paralar - Canlı Borsa
  • YARIM ALTIN
    8.506,00
    % -0,38
  • AMERIKAN DOLARI
    32,5038
    % 0,08
  • € EURO
    34,7826
    % -0,12
  • £ POUND
    40,2943
    % -1,04
  • ¥ YUAN
    4,5009
    % 0,12
  • РУБ RUBLE
    0,3457
    % -0,21
  • BITCOIN/TL
    2074522,378
    % -1,87
  • BIST 100
    9.693,46
    % 1,77

Çip taleplerini yerine getirebilmek için gelecek 10 yıllık süreç içerisinde 3 trilyon dolarlık yatırım…

Çip taleplerini yerine getirebilmek için gelecek 10 yıllık süreç içerisinde 3 trilyon dolarlık yatırım…

Yeni tip korona virüs salgınının tüm dünya üzerinde etkisini çok kısa sür içerisinde göstermesinin ardından ilk başta otomotiv sektöründe olmak üzere birçok konuda dar boğazın baş rollerinde yer alan çipler, günümüz sektöründe ekonomilerin vazgeçilmez unsurları olarak dikkatleri çekmeye başlıyor.

Çipler, bir yarı iletkenin üzerinde ileri teknoloji tercihi ile beraber elektronik devrelerin basılması kısmı ile tarif edildiği sürelerde günümüzde elektrik ile çalışmalarına devam eden hemen hemen tüm cihazlar üzerinde tercih ediliyor.

Kredi kartlarından telefonlara, evlerdeki elektrik ürünlerinden tabletlere, bilgisayarlardan otomobillere kadar birçok alanda çipler tercih edilir. Dijital ekonomi belkemiği kısmında bilinen çip tedariki noktasında otomotiv sınırlarından başlayarak elektronik gibi birçok alana etki eden ve sıçramalar ile kürese bir şekilde sorunlar devam ederken, üretilecek artan talep noktasında karşılanması için yoğun bir şekilde çalışmalar devam ediyor. Çip sıkıntılarının üretim noktasında aksamalara neden olurken milyonlarca dolarlık zararların gelmesi beklentilerinin yanı sıra sektör temsilcileri çip sıkıntılarının kısa süre içerisinde çözümlenemeyecek olduğuna ifade ediliyor.

Çip üretimleri yüksek oranlarda Ar – ge ve sermaye harcamalarını gerektirecek…

Yarı iletken olarak bilinen çiplerin ülkeler arasında beklenen rekabet unsurlarından bir tanesi olarak görülürken, çip üretim noktasında artan talepleri karşılamak adına yatırımcıların yoğunlaşmasına neden oluyor. Dünyanın birçok ülkesi içerisinde otomobil fabrika kısmında çip kıtlığı durumlarından dolayı kapatılırken birçok ülke içerisinde modern bir çip fabrikaları ile beraber kurmak ve böylece yerel bir şekilde endüstrinin gelecek zamanlar içerisinde yeterli bir şekilde tedarik edilme durumlarını sağlamak için fırsatlar veriyor.

Tasarımlar ile beraber üretimler oldukça karmaşık bir yapı içerisinde yarı iletkenler adına yüksek oranda hem Arge hem de sermaye harcamaları ön görülen durumlardan bir tanesi olmaya devam ediyor.

En çok ticaretleri olan 4. Ürün…

Çipler, ham petrol, rafine, petrol ile arabaların hemen yanı sıra dünya üzerinde birçok işlemin ticaretlerinin yanı sıra 4. Ürün olarak dikkatleri çekerken, küresel bir şekilde meydana gelen tüketimlerin yüzde 25lik kısımlarını  yapan ABD ile Çin bu alan içerisinde en büyük pazarlar olmaları ile dikkatleri çekmeye devam ediyor. Uzmanlar, sektör temsilcileri ile beraber hükümetlerin pazarlara, teknolojilere, sermaye ve kabiliyet gibi küresel çaplar üzerinde erişimlerini kolay hale getirmek, tedarik zincirlerinin daha dayanıklı bir halde olmasını sağlamak için iş birlikleri gelmesi gerektiğinin altı hız kesmeden çizilmeye devam ediyor.

Çip üretim kapasitesi ortalama olarak yüzde 75lik oranlarda yüksek sismik aktivite ile beraber jeopolitik gerilimler ile önemli ölçüde maruz kaldığı bilinen bir bölge olarak Çin ve Doğu Asya da yoğunlaşıyor olmaları dikkatleri çekiyor. Bir yandan da dünyanın en gelişmiş yarı iletken üretim kapasitesidir.