Açılımının Türkçe karşılığı uluslararası para fonu olarak bilinen Imf, küresel ekonominin istikrar ve denge içerisinde kalması için çalışan bir kurumdur. Toplamda 189 üyeden oluşan bu kurumda, küresel çaptaki ekonomik büyümeler hedef alınır. Uluslararası ticaretin desteklenmesi gibi faaliyetler Imf tarafından yürütülür. Imf nedir? Sorusuna yanıt bulmak için öncelikle kurumum nasıl çalıştığına ilişkin bilgi sahibi olmak gerekir.
Yabancı dilde açılımı International Monetary Fund, Türkçe ismiyle ise “Uluslararası Para Fonu” olan Imf, ekonomik sistemin tamamının işleyişini kontrol eder. İlk olarak 1944 senesinde Bretton Woods tarafından verilen bir konferans sırasında ortaya çıkmış bir tanımdır. O dönemlerdeki temel amacı II. Dünya Savaşı’ndan sonra Avrupa’nın yeniden inşa edilmesini sağlamaktı. 2019 yılından beri aynı başkan üzerinden yönetilen Imf, toplamda 24 kurul üyesi ile birlikte karar alır. Imf yönetiminin temel yapısı kurul üyeleri ile başlar.
Dünya üzerinde yer alan ülkeletin neredeyse tamamının üye olduğu Imf bünyesinde toplamda 189 ülke bulunur. Bu ülkelerden her birinin kendi temsilcisi Imf içerisinde yer alır ve kararlara dahil olma imkanına sahiptir.
Imf’ye üye olmayan ülkeler arasında;
Bu ülkeler uluslararası alanda ekonomik olarak belirlenen kural ve kaidelerin dışında kalarak kendi ekonomilerini kendileri yönetirler.
Imf kurumu temelde üç farklı etmen üzerinden çalışır.
Bunlar;
Küresel çaplı bir kuruluş oluğunu ikinci dünya savaşından bu yana kanıtlamış olan Imf, 2008 yılındaki ekonomik krizin ardından daha etkin bir rol oynamaya başlamıştır. 2007 senesinde yayımlanan raporlarda üye ülkelere uyarılarda bulunan Imf, krizin kapıda olduğunu söylemiştir. Ancak ülkeler tarafından gerekli önlemlerin alınmaması sonucu 2008 krizi yaşanmıştır. Kriz durumlarında ülkelerin en çok başvurduğu kurum olan Imf, 2008 yılından beri üye ülkelere sözünü dinletmeyi başarmıştır.
Imf’nin Temel kuruluş amacı ikinci dünya savaşından sonra Avrupa ülkelerinin yeniden ayağa kalkmasına yardımcı olmak olarak bilinse de, günümüzde 189 ülkenin ekonomisine yardımcı olur.
Imf’nin ülkelere sağladığı avantajlar arasında;
Imf tarafından üye ülkelere verilen bazı teşvik kredileri ekonomilerinin kalkınmasında önemli rol oynamıştır. Ülke ekonomisini kurtarma adı altında sunulan bu kredilerin asıl amacı küresel istikrarın sağlanmasıdır. 2018 ve 2019 senelerinde Pakistan kendi ekonomisini kurtarabilmek adına Imf ile 8 milyar dolarlık bir kredi için görüşme yapmıştır.
Imf ise Pakistan’a 6.2 milyar dolarlık kurtarma paketi göndermiştir. 2009 yılının son aylarında ekonomik krize giren Yunanistan’a yine Imf tarafından 30 milyon euro değerinde kredi verilmiştir. 2014 yılında ise Ukrayna’da yaşanan iç savaşın ardından geçici hükümetin istikrarı sağlayabilmesi adına 18 milyar dolarlık kurtarma fonu gönderilmiştir. Imf dünya ülkelerinin yaşadıkları ekonomik sıkıntıları çözmede önemli bir araçtır.