Kurumların vergisi 2021 yılında yüzde 25, 2022 yılında da yüzde 23 olarak açıklandı… Kurumlar vergisi 2021… - Finans Trend - Finans Gündemi - Bitcoin ve Kripto Paralar - Canlı Borsa
  • YARIM ALTIN
    9.884,00
    % 1,02
  • AMERIKAN DOLARI
    34,3054
    % 0,31
  • € EURO
    37,5445
    % -0,07
  • £ POUND
    44,9573
    % 0,06
  • ¥ YUAN
    4,8480
    % 0,35
  • РУБ RUBLE
    0,3575
    % 1,04
  • BITCOIN/TL
    2161150,659
    % 5,90
  • BIST 100
    8.876,22
    % -0,98

Kurumların vergisi 2021 yılında yüzde 25, 2022 yılında da yüzde 23 olarak açıklandı… Kurumlar vergisi 2021…

Kurumların vergisi 2021 yılında yüzde 25, 2022 yılında da yüzde 23 olarak açıklandı… Kurumlar vergisi 2021…

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanmış olan “Kurumlar Vergisi Genel Tebliği (Seri No:1) Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ” verilmesi ardından son durum resmi gazete içerisinde yayınlandı ve en son yürürlüğe alındı.

Tebliğ içerisinde yer alan detaylara bakılacak olduğu zaman finans giderleri üzerinde kısıtlama yapılması, tam mükellef olarak sermaye şirketlerinin kendilerine ait hisselerini satın almaları durumunda yapılacak olan vergilendirme esasları konusunda Borsa İstanbul Pay piyasası üzerinde ilk defa işlem görecek şekilde açıklamalar geldi. Buna bakılacak olduğu zaman en az yüzde 20 oranında halka arz edilmekte olan kurumlar üzerinde kurumlar vergi oranları 2021 ile 2022 yılında uygulanması ön görülen kurumlar vergisi oranlarında düzenlemeler dikkatleri çekti.

Finansman gider kısıtlamaları

Kredi kuruluşlarının yanı sıra finansal kuruluşlar, finansal kiralama noktası, faktöring ile finansman şirketlerinin haricinde kalan yabancı kaynakları öz kaynakların üzerine çıkan işletmeler üzerinde, aşan kısımlara münhasır olarak yer alacak şekilde yatırımların maliyetine eklenme durumları hariç, işletme sırasında tercih edilen yabancı kaynaklara ilişkin durumlar belli oldu. Bu anlarda faiz, komisyon, vade farkları, kay payı, kur farkı ve benzeri isimler altında yapılan gider ile beraber maliyet unsurları toplamı yüzde onun üzerine çıkmayacak şekilde cumhurbaşkanlığı tarafından kararlaştırılmış olan kısmı kanunen kabul edilmemiş olan giderler olarak da belirlenmiştir.

Resmi gazete içerisinde 4 Şubat 2021 tarihi içerisinde yayına alınmış 3490 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile beraber 1 Ocak 2021 tarihinden itibaren başlamış olan vergilendirme dönemleri kazançlarına uygulanacak şekilde söz konusu olan gider ile maliyet unsurlarının yüzde 10luk kısmı kurum kazançların tespit edilme durumunda indirimlerin kabul edilmeyecek olduğu düzenlemesi gelmişti.

Tebliğ içerisinde yer ala son dönem itibari ile geçerli olan vergi usul kanununa göre çıkaracakları bilançolar üzerinde yabancı kaynakları toplam öz kaynakların üzerine çıkan kurumlar vergisi mükelleflerin, aşan kısımları sınırlı olacak şekilde yabancı kaynaklara ilişkin durumlar yer aldı. Bu anlarda faiz, komisyon, vade farkları, kay payı, kur farkı ve benzeri isimler altında yapılan gider ile beraber maliyet unsurları toplamı yüzde onun üzerine çıkmayacak şekilde cumhurbaşkanlığı tarafından kararlaştırılmış olan kısmı kanunen kabul edilmemiş olan giderler olarak da kararları alındı.

Tebliğ kapsamında bir andan da konu ile ilgili olarak kapsama girmiş olan mükellefler ile beraber finansman gider kısıtlamalarına tabi tutulmayacaklar, finansman gider kısıtlamaları üzerinde uygulanacak dönem, yabancı kaynaklara karşı gider ile maliyet unsurları gibi farklı durumlar için de örnekli açıklamalar eklendi. Bir yandan da finansman gider kısıtlamaları uygulamaları içerisinde yabancı kaynak ve öz kaynak mukayesesi gerekiyor olduğu anlarda bu düzenlemelerin bilanço esasına bakılarak tabi mükellefler için geçerli olmasına yer verildi. Bu yüzden de çok sayıda yer alan işletme hesabı esasına tabi gelir vergisi mükellefler için geçerli olacak şekilde değerlendirilmeyecek olması hususuna açıklık getirildi.

Konu ile ilgili olarak yapılan açıklama sırasında; “İktisap edilen hisse senetleri ve ortaklık paylarının sermaye azaltımı yoluyla itfası, iktisap edilen hisse senetleri ve ortaklık paylarının iktisap bedelinin altında bir bedelle elden çıkarılması ve iktisap edilen hisse senetleri veya ortaklık paylarının sermaye azaltımı yoluyla itfa edilmemesi veya elden çıkarılmaması halinde.” İfadeleri ile dikkatler çekildi. Yapılan açıklamalara paralel bir şekilde her şarta dikkat eden kişiler için vergi oranları önümüzdeki günler için netlik kazanmış oldu.