Sosyal güvenlik kurumu SGK kapsamında yapılan vatandaşlar için çeyiz, cenaze, doğum izni gibi birçok alanda ödemeler yapılacak. Haberin detayları içerisine SGK kapsamında ne tarz ödemeler verileceği ve ne haklar ile taleplerin yapılabileceğine dair her şeyi derledik.
Sosyal güvenlik kurumu kapsamında vatandaşlardan istenen şartları yerine getiren herkes başvurularını yaparak SGK kapsamında geri ödemesiz olarak verilen ödemelerden birçoğunu alabilecekler. Vatandaşlar için geri ödemesiz olarak verilen ödemelerin bir tanesi de rapor alan işçiler için verilen rapor ödemeleri ve hastalara yapılan yol yardım ödemelerine kadar birçok kişinin haberinin olmadığı biri birinden farklı ödemeler dikkatleri çekiyor. Peki, SGK kapsamında vatandaşlar için geri ödemesiz verilen yardımlar nelerdir ve bunları almak için hangi şartları yerine getirmek gerekiyor?
24 maaşlık evlilik ödemesi halk arasında çeyiz yardımları olarak da bilinen ödemelerdir. SGK, bağkur ve emekli sandığı ile emekli olan vatandaşların hayatlarını kayıp etmesinin ardından bekar kız çocukları için yetim aylık ödemeleri veriliyor. Yetim kalan kız çocuklarının evlenecek oldukları sürede tam 24 maaşlık evlilik ödemesi olarak çeyiz yardım ödemeleri veriliyor. Gerekli şartları yerine getiren kız çocukları SGK kapsamında giderek başvuru dilekçesi vererek aldıkları ödemelerin 24 maaş katı kadar çeyiz yardım ödemeleri alabilecekler. Eğer bu ödemelerden yararlanan kızların boşanmaları gibi bir durum söz konusu olursa yeniden evlenecekleri sırada ödeme alamazlar. Bir kereye mahsus olarak ödemeler verilecektir.
Yaşanan sağlık sorunlarından dolayı işe gidemeyen ve raporu olan vatandaşlar için her gün için özel olarak 40 TL değerinde iş görmezlik ödenekleri alacaklar. Söz konusu olarak rapor paralarını almak için işçilerin raporları ile beraber SGK üzerinde başvurularını yapmaları gerekir. Aksi halde ödemeleri almak gibi bir durum söz konusu dahi olmayacaktır.
Kendileri için en az 360 gün boyunca malul, yaşlılık ve ölüm sigortası primlerini ödemiş olan kişilerin hayatlarını kayıp etmeleri durumunda hak sahipleri için cenaze ödenekleri verilecektir. Söz konusu olarak belirlenmiş olan ödemeler ise 2018 yılından bu yana kadar 595 TL olarak vatandaşlara verilmeye devam ediyor. 5 yıl içerisinde başvuruların yapılması söz konusu olursa bu güne kadar unutulan ödeneklerin de alınması söz konusu olacak. Bu ödemeler tam 3 yıl boyunca SGK kapsamında verilecektir.
Doğum öncesi ve sonrası olmak üzere yeni doğum yapan kadınlar için toplam 112 gün boyunca izin kullanma hakları veriliyor. İşe gidemedikleri süreç içerisine sigortalı olarak çalışma hayatına devam eden kadınlar bu ödemeleri SGK üzerinden başvurularını yaparak alabilecekler. Asgari ücret ile çalışma hayatına devam eden bir kadın için tam 5050 TL olarak ödeme veriliyor. Bu ödemeler kadınların maaşlarına göre tam 37 bin TL seviyesine kadar artış gösterebiliyor. Belirlenen bu ödemeler hesaplara yattı mı yatmadı mı kontrol etmek için anında e devlet üzerinden kontrol edilebilecek.
SGK tarafından anneler için sigortalı olması ya da olmaması fark etmeden her doğum için 202 TL olarak emzirme ödenekleri veriliyor. Bu ödemelerden hak kazanmak için SGK il müdürlüklerine ya da sosyal güvenlik merkezlerine giderek 5 yıllık süreç içerisinde geriye dönük olarak ödemeler verilecektir.
Unutulan ödemeler için 5 yıla kadar geriye dönük olarak ödemeler için başvuru yapılabilecek.