Taliban, ABD’den Afgan varlıklarını serbest bırakmasını istiyor - Finans Trend - Finans Gündemi - Bitcoin ve Kripto Paralar - Canlı Borsa
  • YARIM ALTIN
    7.906,00
    % 0,62
  • AMERIKAN DOLARI
    32,3828
    % 0,11
  • € EURO
    35,0674
    % -0,20
  • £ POUND
    41,0317
    % 0,24
  • ¥ YUAN
    4,4770
    % 0,28
  • РУБ RUBLE
    0,3492
    % -0,05
  • BITCOIN/TL
    2285641,343
    % 2,93
  • BIST 100
    9.079,97
    % 3,10

Taliban, ABD’den Afgan varlıklarını serbest bırakmasını istiyor

Taliban, ABD’den Afgan varlıklarını serbest bırakmasını istiyor

Açık mektupta, Taliban Dışişleri Bakanı Amir Khan Muttaki, Afganistan’ın karşı karşıya olduğu en büyük zorluğun finansal güvensizlik olduğunu ve “bu endişenin köklerinin Amerikan hükümeti tarafından halkımızın varlıklarının dondurulmasına dayandığını” söyledi.

Taliban Çarşamba günü ABD Kongre üyelerine, ülkeyi ele geçirdikten sonra dondurulan Afgan varlıklarını serbest bırakmaya çağırdı ve ülke içindeki ekonomik kargaşanın yurtdışında sorunlara yol açabileceği konusunda uyardı.

Açık mektupta, Taliban Dışişleri Bakanı Amir Khan Muttaki, Afganistan’ın karşı karşıya olduğu en büyük zorluğun finansal güvensizlik olduğunu ve “bu endişenin köklerinin Amerikan hükümeti tarafından halkımızın varlıklarının dondurulmasına dayandığını” söyledi.

Washington, Afgan merkez bankasına ait yaklaşık 9,5 milyar dolarlık varlığa el koydu ve yardıma bağımlı ekonomi, devlet memurlarının aylarca ödenmemesi ve hazinenin ithalat için ödeme yapamamasıyla fiilen çöktü.

Endişeli ülkeler yüz milyonlarca dolarlık yardım sözü verdiler, ancak Taliban daha kapsayıcı bir hükümeti kabul etmedikçe ve kadınların ve azınlıkların haklarını garanti etmedikçe fon ayırma konusunda isteksizler.

Muttaki, 2021’in Washington’un Afganistan’ın egemenliğini tanımasının yüzüncü yılı olduğuna dikkat çekerek, “Size iltifatlarımızı sunuyor ve ikili ilişkilerimiz hakkında birkaç düşüncemi paylaşmak istiyorum.”

Ölçülü bir ifadeyle şunları ekledi: “Diğer dünya ülkelerine benzer şekilde, ikili ilişkilerimiz de iniş ve çıkışlar yaşadı.”

‘Kitlesel göç’ tehdidi

Muttaki, Afganistan’ın 40 yılı aşkın bir süredir ilk kez istikrarlı bir hükümete sahip olduğunu söyledi – 1979’da Sovyetler Birliği’nin işgaliyle başlayan ve 31 Ağustos’ta son ABD birliklerinin geri çekilmesiyle sona eren bir dönem.

1996’dan 2001’e kadar, Taliban Afganistan’ı demir yumrukla yönetti, İslam hukuku adına insan haklarını vahşice ihlal etti ve suistimallerinin geri geleceğine dair korkuları ateşledi.

Taliban, iktidara dönüşünden bu yana, uluslararası toplumu bu sefer işleri farklı yapmak niyetinde olduklarına ikna etmek için büyük çaba sarf etti – ancak hiçbir kadın bakan açıklanmadı ve kızların hala ortaokula dönmesi yasaklandı.

Muttaqi, “İyi yönetişim, güvenlik ve şeffaflık yolunda pratik adımlar atıldı” dedi.

“Afganistan’dan bölgeye veya dünyaya herhangi bir tehdit oluşturulmamıştır ve olumlu işbirliğinin yolu açılmıştır.”

Muttaki, Afgan halkının “uluslararası toplumun endişelerini anladığını”, ancak güven oluşturmak için tüm tarafların olumlu adımlar atmasının gerekli olduğunu söyledi.

Ancak bakan, ekonomik durumun toplu bir göçü tetikleyebileceği konusunda uyardı.

“Mevcut durum devam ederse, Afgan hükümeti ve halkı sorunlarla karşı karşıya kalacak ve bölgede ve dünyada kitlesel göçe neden olacak ve sonuç olarak daha fazla insani ve ekonomik sorun yaratacaktır” dedi.

Muttaqi, ABD’nin ülkedeki itibarını daha fazla zedeleme riskini taşıdığını ve bunun Afganların Amerika’nın elindeki en kötü hatırası olacağını söyledi.

Amerikan Kongresi üyelerinin bu konuda iyice düşüneceğini umuyoruz” dedi.

“Gelecekteki ilişkilerin kapılarının açılmasını, Afganistan Merkez Bankası’nın varlıklarının dondurulmasını ve bankalarımıza uygulanan yaptırımların kaldırılmasını talep ediyorum.”