Borsa İstanbul Hakkında
  • YARIM ALTIN
    8.507,00
    % 0,33
  • AMERIKAN DOLARI
    32,5333
    % 0,25
  • € EURO
    34,8634
    % 0,39
  • £ POUND
    40,7146
    % 0,62
  • ¥ YUAN
    4,4941
    % 0,31
  • РУБ RUBLE
    0,3453
    % 0,27
  • /TL
    %
  • BIST 100
    9.555,31
    % 0,26

Borsa İstanbul Hakkında

Borsa İstanbul Hakkında

Hisse senedi almak ve satmak isteyen yatırımcıların Türkiye’de hükümet kontrolü ile elektronik ortamda alım satım yapacağı adres Borsa İstanbul olarak biliniyor. Dünyada bulunan bütün ülkelerin alım ve satıp yapmak üzere oluşturduğu kendilerine has borsaları bulunuyor. Alıcı, satıcı ve aracı kurumları bir arada toplayan ve yasal işlemlerin yapılmasını sağlayan borsa günümüzde her türlü ticari işlemin yürütüldüğü bir ortam olarak biliniyor.

Türkiye’de ise bu işlemler Borsa İstanbul olarak kendine has borsa ortamında gerçekleşiyor. Türkiye’de borsa işlemleri ilk kez 1986 yılında İstanbul Menkul Kıymetler Borsası adı altında faaliyetlere başlamıştır. 5 Nisan 2013 yılında Borsa İstanbul yani BİST adını almış ve faaliyetlerine devam etmiştir.

Borsa Nedir?

Hükümet kontrolü ile ticari işlemlerin elektronik ortamda gerçekleştiği borsa İstanbul hakkında detaylı bilgi vermeden önce borsanın ne olduğunu hakkında bilgi vermemiz gerekiyor. Borsa pazar kurma, buluşturma yönetme ve işletme amaçlarının yapıldığı yer olarak biliniyor. Yeni yatırım araçlarını borsa üzerinden alım satım işleri yapılıyor.

Borsa İstanbul Nedir?

Borsa İstanbul diğer tüm borsalarda olduğu gibi alım satım işleri elektronik bir ortamda gerçekleşiyor. Bir havuzda toplanan işlemler tür ve ibare durumlarına göre borsada karşılaştırılır.

Bu sayede alıcı ve satıcı bir araya gelmeden önce aracı kurum tarafından bilgi sahibi oluyor. Borsanın pazar kurma, oluşturma ve yönetme ve işletme amaçları faaliyetleri bulunuyor. Böylelikle borsaya yeni yatırım araçların girmesi ve ihtiyaçların giderilmesi yönünde fayda sağlar.

Borsa İstanbul Hakkında
Borsa İstanbul Hakkında

Borsa İstanbul Hakkında Temel Bilgiler

Borsa İstanbul 30 Aralık 2012 tarihinde Sermaye Piyasası kanun Resmi Gazetede yayınlanmasından sonra kurulmuştur. Kanunun 138. maddesi gereğince Borsa İstanbul A.Ş. borsacılık faaliyetlerini sürdürmek için kurulmuş bir kurumdur. Sermaye Piyasasında yer alan tüm borsaları tek çatı altında toplayarak faaliyet göstermeye başlamıştır.

Borsa İstanbul Neden Kurulmuştur?

Borsa İstanbul bütün yatırımcıların şeffaf, etkin, adil, güvenilir, yenilikçi, rekabetçi ve sürdürülebilir bir platformda işlem yapmalarını sağlıyor. Geleceğin sermaye piyasasında Türk ve bölgesel finans varlıkları ile küresel pazarda yer almayı hedefliyor. Borsa İstanbul dünya piyasaları ile mücadele edecek güvenilir ve etkili araçlar kullanarak hizmet veriyor.

Borsa İstanbul yani BİST kapsamında pek çok endeksler hesaplanıyor. Bu endeksler Borsa İstanbul risk kontrol endeksleri, Borsa İstanbul altın endeksi, Borsa İstanbul pay endeksleri Borsa İstanbul KYD kaldıraç ve kısa endeksler olmak üzere sıralayabiliriz.

Borsa İstanbul’un Temel Amacı Nedir?

Borsa İstanbul’un temel amacı Sermaye Piyasası kanunu hükümleri ve ilgili mevzuat çerçevesinde Sermaye Piyasası araçları, kambiyo ve kıymetli madenler, SPK uygun görülen sözleşmeler, belgeler ve kıymetli evrakların kolay bir şekilde şeffaflığı, etkinliği, rekabetçiliği, dürüst ve istikrarlı bir ortamda alınıp satılmasını sağlayan bir pazardır.

Borsa İstanbul sayesinde alım satım işlerine amaca ulaşacak şekilde hızlı bir şekilde bir araya gelmesini kolaylaştırıyor. Piyasada bulunan araçların fiyatlarını tespit ilan etme gibi özellikleri sayesinde yeni pazarları geliştirmesini sağlıyor.

Borsa İstanbul’da Mevcut Piyasalar

Borsa İstanbul bünyesinde yer alan piyasalar beş grupta teşkilatlanmıştır.

  • Pay piyasası,
  • Gelişen işletmeler piyasası,
  • Borçlanma araçları olan piyasa,
  • Vadeli işlem yapan ve opsiyon piyasası,
  • Kıymetli madenleri ve kıymetli taşları olan piyasa olmak üzere beşe ayrılıyor.

Çok farklı endüstriyel sektörlerinin halka açık şirketlerin işlem gördüğü Borsa İstanbul pay piyasası yerli ve yabancı yatırımlar için şeffaf ve güvenli bir yatırım ortamı sunuyor. Kıymetli madenler ve kıymetli taşlar piyasasında genellikle kıymetli madenler olan elmas ve kıymetli taş gibi ürünlerin işlem gördüğü piyasa türü olarak ön plana çıkıyor.