Konut kredisi yapılandırma nedir? Sorusuna kısaca şu şekilde tanımlayabiliriz. Ev satın alınırken ev kredi ödemelerinde yapılan değişikliklere konut kredisi yapılandırma işlemi deniliyor. Konut kredisi yapılandırma işleminde en önemli husus doğru bir hesaplama yapılması gerekiyor. Ödemelerde vade süresi ne kadar az olursa geri ödenecek miktar da az oluyor. Vadeler uzadıkça ödeyeceğimiz anapara ve faiz de artmış oluyor.
Aylık taksitler halinde yapılan ödemelerde aksaklık olduğu durumunda bankanın eve el koymaması ve kredi notunun düşmemesi adına kalan borcun banka ile anlaşarak yeniden yapılandırma işlemine gidilebilir. Bu şekilde yapıldığında bütçeyi de en iyi şekilde kullanmış oluyorsunuz. Ödeme planı ile uygulanan faizler ödendikten sonra anaparanın ödemesini geçiliyor.
Konut kredisi yapılandırma yapılırken faiz oranları iyi hesaplanmalı ve bütçeye getirecek kar veya zarar durumu iyi analiz edilmesi gerekiyor. Günümüzde ev kredisi faiz oranlarında düşüş varsa ve bundan faydalanabilmek için yeniden yapılandırma işlemine gidilebilir. Ancak yeniden yapılandırma yapılırken aylık taksit tutarları düşmesi, vade sayısının artması durumunda faiz oranları artabilir ve fazla faiz alınabilir .Yani yapılandırma işlemine gidilirken hem vade konusuna hem faiz konusuna dikkat edilmesi gerekiyor.
Konut kredisi yapılandırma cezası durumu banka değiştirdiği zaman ortaya çıkıyor. Konut kredi borcunuzu başka bir bankaya transfer etme imkanınız bulunuyor. Ancak kredi başka bankaya transfer edilirken önceki bankadan kalan anaparanın yüzde ikisi kadar erken kapama cezası ödemek zorunda kalınabilir.
Yeni bankaya geçişte dosya masrafı, ekspertiz ve ipotek ücretleri gibi ek masrafları da yeniden ödemek zorunda kalınabilir. Kredi çektiniz bankanın ev kredisi yüksek ise geçeceğiniz yerdeki bankanın faizi düşükse düşük faizli bankadan kredi çekip öbür taraftaki kredinizi kapatma imkânına sahip olabilirsiniz. Böylece hem düşük faiz oranından hem de aylık taksit tutarınızın düşük olmasını sağlayabilir.
Ödeme yaptınız bankada bulunan kalın borcunuzu yeniden yapılandırma yoluna gittiğinizde bankanın düşen faiz oranlarından yararlanabilirsiniz. Faiz oranları düştüğü durumlarda borcunuzun olduğu bankaya başvurarak konut kredisi yapılandırma işlemini rahatlıkla yapabilirsiniz. Bazı durumlarda yapılandırma yapılmaması durumunda da avantajlar olabiliyor. Fazla meblağlı kredi çekmeniz durumunda eğer sabit faizle kredi çektiyseniz faiz oranlarında artış olduğu durumunda da sizi etkilemeyecektir. Kredi ödemelerinde ilk önce faizler ödendiği için son kalan kısımlarda faiz tutarları az oluyor.
Konut kredisi kullanarak ev sahibi olmak isteyenlerin konut kredisi ile ilgili detayları bilmesi gerekiyor. Öncelikle alınacak evin krediye uygun olması gerekiyor. Bankalar her ev için kredi kullanımına izin vermeyebilir. Konut kredisi ile satın alacağın evin bazı özelliklere sahip olması gerekiyor. Satın alacağınız evin krediye uygun olup olmadığı kontrol edilmesi gerekiyor.
Konut kredisinden faydalanmak için alınacak evin krediye uygun olup olmadığı konusunda bazı şartlarının taşıması gerekiyor.
Kredi kullananların ilk odakladım konu hiç kuşkusuz faiz oranları oluyor. Faiz oranları dışında ödemek zorunda kalınan diğer kalemler de iyi bir şekilde hesaplanması gerekiyor. Yani sadece faiz oranın değil de toplam maliyeti ne kadar olduğu iyi hesaplanması gerekiyor. Konut kredisi kullanırken faiz oranların dışında hayat sigortası, zorunlu deprem sigortası, dosya masrafı gibi masraflar ortaya çıkıyor.